Неділя, 05.05.2024, 06:23 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Січень » 30 » Для тих, хто орендує приміщення і для тих, хто здає його в оренду
15:58
Для тих, хто орендує приміщення і для тих, хто здає його в оренду
Питання: Юридична особа орендує нежитлове приміщення у фізичної особи-громадянина.
Чи змінився порядок оподаткування виплат у вигляді орендної плати на користь фізичної особи?

Відповідь:
Так, змінився.
Відповідно до підпункту 170.1.2 пункту 170.1 статті 170 розділу ІV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі – Кодекс) встановлено, що податковим агентом платника податку - орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об'єктів нерухомості, інших, ніж зазначені в підпункті 170.1.1 цього пункту (включаючи земельну ділянку, що знаходиться під такою нерухомістю, чи присадибну ділянку), є орендар.
При цьому об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди. Мінімальна сума орендного платежу визначається за методикою, що затверджується Кабінетом Міністрів України, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом місцевого самоврядування села, селища, міста, на території яких вона розташована, та оприлюднюється у спосіб, найбільш доступний для жителів такої територіальної громади. Якщо мінімальну вартість не встановлено чи не оприлюднено до початку звітного (податкового) року, об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди.
Згідно із підпунктом 170.1.3 зазначеного пункту нерухомість, що належить фізичній особі - нерезиденту, надається в оренду виключно через фізичну особу - підприємця або юридичну особу - резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів. Нерезидент, який порушує норми цього пункту, вважається таким, що ухиляється від сплати податку.
Підпунктом 170.1.4 пункту 170.1 статті 170 Кодексу встановлено, що доходи, зазначені у підпунктах 170.1.1 - 170.1.3 цього пункту, оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок.
При цьому орендарям-податковим агентам необхідно врахувати, що відповідно до пункту 167.1 статті 167 Кодексу ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування щодо доходів, одержаних (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 - 167.4 цієї статті), у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються (надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу у державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.
У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів, зазначених у абзаці першому цього пункту, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою, визначеною в абзаці першому цього пункту.
Таким чином, порядок оподаткування орендарем-податковим агентом доходів фізичної особи у вигляді орендної плати з 1 січня 2011 року залежить від розміру нарахованих (виплачених) доходів.


ДПА у м. Києві
Переглядів: 3058 | Додав: lpp | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: