П`ятниця, 29.03.2024, 14:04 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Березень » 5 » Друге депутатське звернення з приводу ситуації на Центральному ринку
14:25
Друге депутатське звернення з приводу ситуації на Центральному ринку

Лозівському міському голові 

Степанову Сергію Федоровичу

Депутатське звернення

Шановний Сергій Федорович, 08.02.2011 року, посилаючись на гл.23 ст. 78 Регламенту Лозівської міської ради, я звернувся до Вас з проханням, створити робочу групу, яка б вивчила питання, яке пов'язане з умовами здійснення, членами територіальної громади, підприємницької діяльності на території Центрального ринку, який підпорядковано СП «Лозівський колгоспний ринок».

25 лютого 2011 року мені було надано відповідь №01-11/200 від 18.02.2011 року в якій мені пропонується сформувати мету створення робочої групи більш конкретно.

З початку про саму ситуацію.

Багато років поспіль, між підприємцями нашого міста та керівництвом СП «Лозівський колгоспний ринок», виникають конфлікти, причинами яких ставали різні ситуації, але спільними зусиллями, за допомогою керівництва обладміністрації, депутатів Верховної Ради, нам вдавалося знаходити рішення по ним.

Нинішня ситуація потребує участі місцевих депутатів та керівників виконавчої гілки влади, перш ніж ми будемо змушені винести її на розгляд до правоохоронних органів, а також на рівень депутатів Обласної ради та Верховної ради.

Чому саме ця ситуація потребує втручання місцевого органу самоврядування?

Це питання зачіпає інтереси членів територіальної громади, а місцевий орган самоврядування повинен діяти саме в їхніх інтересах. Оскільки фінансове становище міста цілком залежить від фінансового становища кожного члена територіальної громади, окремо, то погіршення фінансового становища, окремо, кожного члена територіальної громади, автоматично відіб'ється на фінансовому становищі міста.

 З огляду на складність економічної ситуації в місті, та загалом в державі, низька купівельна спроможність клієнтів, збільшення податкового навантаження (пенсійні внески) на підприємців та невизначена ситуація, після введення в дію Податкового кодексу, примушує підприємців гостро реагувати на дії дирекції СП «Лозівський колгоспний ринок». 

 В рамках реконструкції ринку, відбувається заміна прилавків на торгові павільйони. Питання б не виникало, якби СП «Лозівський колгоспний ринок», за власні кошти, здійснило реконструкцію власної території, побудувало торгові місця, а вже потім здавало б підприємцям ці місця в оренду, як, наприклад, це робить Торгівельний дім «Лозова», але тут ситуація інша, підприємці повинні за власні кошти побудувати свої торгові місця, а потім, ці ж самі торгові місця, їм здаються дирекцією ринку в оренду.  

Оскільки за торгові павільйони сплачує не СП «Лозівський колгоспний ринок», а самі підприємці, то підприємців цікавить:

  • Чому саме вони повинні купувати торгові павільйони у підрядника, який запропонований/нав'язаний їм дирекцією СП «Лозівський колгоспний ринок»?

  • Чому їм заборонено придбати торгові павільйони у того підрядника (виробника металоконструкція), який запропонує підприємцям значно вигіднішу/меншу ціну?

Питання стало в ціні торгового павільйону, розміри якого 2м (ширина) х 4м (довжина) х 2.47м.(висота).

 Ціна, яка «пропонується», складає 27 000 гривень, а за право отримати додатковий метр з підприємців вимагають сплатити, на користь керівництва ринку, 2 000 грн., це пояснюється тим, що підприємець, зараз, займає три метри, а якщо придбає 4-х метровий торгівельний павільйон, то йому треба буде зайняти додатковий метр. От і виходить, що, загалом, підприємець повинен сплатити 29 000 гривень і вибору у нього немає, або плати, або шукай інше робоче місце. На продану підприємцям металоконструкцію не видається жодного документу, який би потім засвідчував, що придбана ними металоконструкція (торговий павільйон) є їхньою власністю, а також відсутні документи, які б засвідчували, скільки саме сплатив підприємець за металоконструкцію 17 000 грн. чи 27 000 грн. 

Ми зробили власні підрахунки, врахувавши кількість матеріалу, яка йде на виготовлення цього павільйону, за роздрібними ціні на метал у магазинах міста, і виявилося, що вартість матеріалу, максимум, складає 6 000 гривень. А щоб підрахувати, скільки коштує робота, за правило, ми взяли вартість матеріалу, і вийшло:

- вартість матеріалу 6 000 грн. + вартість роботи 6 000 грн. , ітого дорівнює 12 000 грн. Додаємо сюди вартість ролета (штори, якими закривається цей павільйон) 3 тис 600 грн., то виходить, приблизно 15 600 грн., а не 27 000 грн, як «пропонує», без вибору, керівництво ринку. 

Ціну у 17 000 грн. пропонують і в м.Павлоград, Дніпропетровської області.

Всі чудово розуміють, що вартість торгового павільйону завищена. Крім завищеної ціни на торговий павільйони, з підприємців ще вимагається, звісно в усній формі, 650 грн. за пагонний метр перекриття між рядами 650 грн. х 4метри = 2 600грн., з кожного, але матеріал, який йде на виготовлення цього перекриття коштує значно менше.

На зустрічі, яка відбулася 30 листопада 2010 року, за Вашої ініціативи, ми з'ясували, що реконструкція на ринку здійснюється за рахунок підприємців, а тому вони, самі, мають можливість обрати того виробника, який запропонує їм меншу ціну. Склали протокол зустрічі, бо здійснювали запис на аудіо (диск із записом додається) та відео носії, які є у розпорядженні ТРК «Лозова».

Підготувавши три примірника протоколу, ми звернулися до секретаря Лозівської міської ради Запорожець Тетяни Валеріївни, з пропозицією передати їх міському голові, аби міський голова ознайомився з текстом. Зі слів Тетяни Валеріївни стало зрозумілим, що голова з текстом погодився, але, за субординацією, було запропоновано, аби протокол підписали сторони, що прагнуть знайти порозуміння, бо саме для цієї мети і проводилася зустріч за Вашою, шановний Сергій Федорович, участю.

З нашого боку протокол було підписано, але директор СП «Лозівський колгоспний ринок» Нікітченко М.А., на нашу пропозицію, поставити підпис під протоколом тристоронньої зустрічі, відповів відмовою, тим самим підкресливши своє небажання знайти компромісне рішення по конфлікту, який існує на території ринку, фактично відмовившись від своїх слів про те, що підприємці самі мають право придбати торгові павільйони і встановлять їх на свої робочі місця. Хоча, після зустрічі, давав інтерв'ю місцевому телеканалу, в якому говорилося, що дирекція ринку не проти, аби підприємці самостійно знайшли підрядника, який виготовить для них торгові павільйони.

Через відсутність письмового документу, в якому б значилося, що дирекція СП «Лозівський колгоспний ринок» погоджується з тим, що підприємці самостійно обирають виробника металоконструкцій, підприємці знаходяться у не визначеному становищі і не можуть замовити металоконструкції у того виробника, який дає їм меншу ціну. Бо без підпису керівника ринку під таким дозволом, підприємці побоюються завозити їх та встановлювати на свої торгівельні місця. Також, на частині ринку, відсутні перекриття між рядами, а це, у дощову погоду, або під час випадіння снігу, створює незручності для підприємців, бо через це псується майно, але і тут підприємці не мають письмового дозволу виготовити самостійно, аналогічне перекриття, яке встановлено на інших рядах і встановити його на своїх рядах.

Ми намагалися знайти виробника, який встановлював, до останнього часу, металоконструкції на території Центрального ринку, аби отримати від нього письмову інформацію про вартість металоконструкцій, та про його асортимент. Дана інформація потрібна для того, аби з'ясувати, чи має він дозвіл від директора СП «Лозівський колгоспний ринок» на встановлення власних виробів на цій території і якщо має то чи можуть підприємці домовитися з ним про меншу ціну.

Скориставшись інформацією про виробника Васильченко С.І., яку надали нам підприємці, що придбали металоконструкції раніше, у 2008 році, ми (я, як депутат і підприємці, як потенційні клієнти) направили листи на адресу приватного підприємця, а також на ім'я директора СП «Лозівський колгоспний ринок» із запитанням про вартість торгових павільйонів та накриття між рядами.

З поштового відділення, яке обслуговує адресу, за якою зареєстровано пп. Васильченко С.І. ми отримали повідомлення про те, що за цією адресою адресат не проживає, а від директора СП «Лозівський колгоспний ринок», попри те, що є підтвердження того, що він отримав листи, ніякої письмової відповіді, ні мені, як депутату міської ради, ні підприємцям, не надійшло, що є грубим порушенням ЗУ «Про звернення громадян».

Через відсутність письмової відповіді від директора СП «Лозівський колгоспний ринок», в якій би значилося, хто саме, в даний час, виготовляє металоконструкції і яка їх вартість, а також чи має він дозвіл від директора ринку встановлювати їх на цій території, підприємці не знають у кого саме вони повинні замовити металоконструкції.

Я особисто звернувся до держреєстратора із запитом про те, за якою юридичною адресою зареєстровано виробника металоконструкцій, які, до останнього часу, встановлювалися на території ринку, і отримав витяг, в якому значиться саме та адреса, за якою ми, письмово, зверталися до Васильченко С.І.

Ця обставина свідчить про те, що виробник металоконструкцій не бажає надати письмову інформацію про асортимент своїх виробів, про їх вартість, та чи маються сертифікати на його вироби.

Для того, аби з'ясувати, чи підлягають обов'язковій сертифікації металоконструкції, які встановлюються на території Центрального ринку, я звернувся до Держспоживстандарту, на що отримав письмову відповідь про те, що такі вироби обов'язковій сертифікації не підлягають.

Відсутність письмового підтвердження, стосовно права підприємців самостійно виготовляти та встановлювати металоконструкції на своїх торгових місцях, а також відсутність будь якої інформації про виробника, який, з дозволу дирекції СП «Лозівський колгоспний ринок», виготовляє металоконструкції і встановлює на території ринку, про асортимент його виробів та вартість металоконструкцій, створює для підприємців ситуацію, в якій вони, у будь який час, можуть позбутися свого робочого місця і через це втратити джерела для існування.

Іншою обставиною, яка робить членів територіальної громади безправними, і через яку вони, у будь який час, можуть втратити свої торгові місця, є неврегульованість стосунків між дирекцією СП «Лозівський колгоспний ринок» та підприємцями.

 Візьмемо за приклад ситуацію на території, яка підпорядкована ТОВ «Янтар — 2006». На цій території, аби підприємець отримав право здійснювати свою діяльність, у обов'язковому порядку, йому пропонується укласти договір, згідно з яким, він має право займати визначені договором квадратні метри площі. Також договором визначена вартість одного метра квадратного торгового місця. Маючи договір, підприємець встановлює, на тій території, яку орендує, своє торгове місце, будь то кіоск, або павільйон, якій він придбав за власні кошти, за тією ціною, яка є для нього прийнятною. 

Наявність юридично врегульованих, стосунки, надає підприємцю впевненість у тому, що на протязі дії договору його права будуть захищені, а у разі порушення своїх прав, які прописані у договорі, він матиме можливість захищати їх в суді. Чого не можна сказати про підприємців, які здійснюють свою діяльність на території СП «Лозівський колгоспний ринок». У будь який час їм можуть збільшити вартість оренди торгового місця, або, через незгоду зі збільшенням вартості оренди, у них можуть забрати торгове місце.

Зараз, в даний час, продовжують відбуватися події, які можна класифікувати як здирництво.

З 01 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України. Цим кодексом не передбачено існування такого податку, як ринковий збір, а тому підприємці припинили здійснювати цей платіж, під час здійснення своєї діяльності на території СП «Лозівський колгоспний ринок».

Платежі, які підприємці зараз здійснюють, обмежуються лише платежами за послуги ринку і так було до останнього дня.

Починаючи з 22.02.2011 року з підприємців почали вимагати додаткові платежі за послуги, які вони не отримують і про існування яких вони не знають.

Сплативши кошти, підприємець отримує касовий чек, в якому відсутні реквізити особи, яка надає послугу, також в ньому відсутній фіскальний номер. Особа, яка збирає кошти, не представляється, не надає підприємцям жодних документів, які б засвідчували правомірність її дій і замість того, аби підтвердити законність своїх дій, у випадку, якщо підприємець не згоден з діями даної особи, як аргумент, в розмові з підприємцями, використовується представник не то правоохоронного органу не то представник охоронної фірми .

Через відсутність будь яких договірних стосунків з керівництвом СП «Лозівський колгоспний ринок» підприємці навіть не можемо з’ясувати, хто саме і яку саме послугу пропонує їм надати, до кого саме, у разі незгоди з послугою, незадовільна її якість, тощо, вони мають право звертатися з претензіями. Через відсутність договорів вони не можуть зясувати, на яку саме послугу вони мають право претендувати і за яким тарифом вони повинні сплачувати за дану послугу.

У будь який час, будь хто з працівників ринку може підійти до них і, здійснюючи на нас психологічний та фізичний тиск, вимагати від них будь яку суму коштів не відомо за що, а вони, у свою чергу, не мають підстав для звернення до суду.

Ці дії працівників ринку є грубим порушенням Закон України "Про захист прав споживачів", оскільки підприємці є споживачами послуги, які надає, або повинне надавати їм, СП "Лозівський колгоспний ринок”.

Підсумовуючи вищевикладене, можу так сформувати мету створення робочої групи.

Робоча група повинна буде заслухати обидві сторони конфлікту, і представників підприємців, і представників СП «Лозівський колгоспний ринок».

Через відсутність підпису директора СП "Лозівський колгоспний ринок”, під протоколом тристоронньої зустрічі, яка відбулася 30 листопада 2010 року, за участю Лозівського міського голови Степанова С.Ф., не можливо виконати та проконтролювати хід виконання тих домовленостей, які було досягнуто, а тому, робоча група повинна буде вивчити це питання на своєму засіданні, занести до протоколу позицію обох сторін, розробити та підготувати проект рішення міської ради, яким призначити посадову особу, яка здійснюватиме контроль за виконанням положень, викладених у протоколі робочої групи.

З повагою            

Коломак Ігор Іванович

Переглядів: 754 | Додав: lpp | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: