Субота, 20.04.2024, 10:43 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Грудень » 1 » Нова спрощена система оподаткування. Порівняльна таблиця груп платників єдиного податку фізичних осіб
14:35
Нова спрощена система оподаткування. Порівняльна таблиця груп платників єдиного податку фізичних осіб

Інформація про те, що 20 жовтня 2011 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні Законопроект №8521 від 16.05.2011 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» вже встигла облетіти мабуть всі засоби масової інформації. Станом на теперішній час, законопроект направлено на підпис Президенту. Після його підписання він стане законом. Тепер всі знають, що з нового 2012 року малий бізнес чекають нові правила спрощеної системи оподаткування.

Повторювати повідомлення ЗМІ мені не дуже хочеться. Проте дуже хочеться проаналізувати та розповісти про зміни, які чекають приватних підприємців на спрощеній системі оподаткування у 2012 році. Адже розповісти є про що. Платники єдиного податку тепер поділяються на чотири групи. В перші три входять фізичні особи. Четверта існує виключно для юридичних осіб.

На юридичних особах ми, поки що, зупинятися не будемо. Натомість проаналізуємо основні відмінності та особливості трьох груп платників єдиного податку – фізичних осіб. Результати доцільно буде відобразити у вигляді таблиці.

Мабуть всім приватним підприємцям на єдиному або на фіксованому податку, або навіть на загальній системі оподаткування (думаю, що багато з них перейдуть з нового року на єдиний податок) доведеться обирати групу, у якій працювати. Саме тому, ця порівняльна таблиця буде дуже доречна. Також, після таблиці, читаємо про деякі особливості нової спрощеної системи.


1 група

2 група

3 група

Можливість використання найманих працівників

Не можуть використовувати

Не більше 10 осіб одночасно

Не більше 20 осіб одночасно

Податковий звітний період та строки подання декларації

Календарний рік. Подання декларації – 60 календарних днів, наступних за звітним періодом.

Календарний квартал Подання декларації – 40 календарних днів наступних за звітним періодом.

Календарний квартал Подання декларації – 40 календарних днів наступних за звітним періодом.

Граничний обсяг доходу за рік

150 000,00 грн.

1 000 000,00 грн.

3000000

Ставка єдиного податку

Від 1 до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати

Від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати

Для платників ПДВ – 3% від доходу.

Для неплатників ПДВ – 5% від доходу.

Порядок сплати єдиного податку

Авансові внески не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Можна сплатити авансом за весь рік

Авансові внески не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Можна сплатити авансом за весь рік

Протягом десяти календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Право на свідоцтво платника ПДВ

Не мають права

Не мають права

Мають право у разі обрання ставки 3% та якщо відповідають критеріям п.181.1 ПКУ

Види діяльності


- роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках.

та/або

- господарська діяльність з надання побутових послуг населенню.

- надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню.

- виробництво та/або продаж товарів.

- діяльність у сфері ресторанного господарства.

Будь які види, окрім заборонених для спрощеної системи.

Віднесення витрат до складу валових для платників податку на прибуток

Не відносяться

Послуги не відносяться.

Товари відносяться.

Відносяться

Ведення обліку



Книга обліку доходів, яка затверджується Міністерством фінансів

Книга обліку доходів, яка затверджується Міністерством фінансів

Для неплатників ПДВ – книга обліку доходів, яка затверджується Міністерством фінансів.

Для платників ПДВ – облік доходів та витрат за формою та в порядку, встановленому Міністерством фінансів.

Застосування РРО

Не застосовують

Не застосовують

Не застосовують

Які нормативно-правові акти втратять силу?

Які нормативно-правові акти втратять силу у зв’язку із набранням чинності нового закону про спрощену систему оподаткування обліку та звітності? Приватних підприємців, в першу чергу, цікавлять два документи, якими вони користуються.

Перший – це Указ Президента України від 3 липня 1998 року №727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва”.

Другий – це Декрет Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року № 13-92 "Про прибутковий податок з громадян”.

Із втратою сили Декрету КМУ такий термін, як фіксований податок перестане існувати. Фактично, всі особливості фіксованого податку переходять до першої групи платників єдиного податку.
Можливість віднесення витрат до складу валових для платників податку на прибуток

Пункт 139.1.12 Податкового кодексу України, згідно якого платники податку на прибуток не можуть відносити до складу валових витрат, витрати понесені у зв’язку із придбанням товарів, послуг або робіт у платників єдиного податку – фізичних осіб, з нового 2012 року виключається з головного податкового документа країни.

Отже, фізичні особи – платники єдиного податку, з 2012 року знову зможуть працювати з юридичними особами – платниками податку на прибуток. Проте, звичайно, є одне «але». Працювати з платниками податку на прибуток можуть тільки платники єдиного податку другої та третьої групи. При чому друга група, виходячи із структури ч.2 п.291.4 ПКУ (у редакції від 01.01.2012), не має права надавати платникам податку на прибуток послуги, але має право продавати товари.

З цього приводу, після підписання законопроекту Президентом, слід буде почекати роз’яснень податкової служби. Адже всі знають, як вони люблять перекручувати зміст норм податкового законодавства.
Повернено можливість бути платниками податку на додану вартість

Платником податку на додану вартість з нового 2012 року можуть зареєструватися платники єдиного податку третьої групи. Але тільки за умови, якщо вони відповідають критеріям, визначеним у пункті 181.1 ПКУ.

Слід зазначити, що добровільна реєстрація платником податку на додану вартість відповідно до п.182.1 ПКУ для фізичних осіб підприємців – платників єдиного податку не передбачена. Це обумовлено змінами, які зазнав четвертий абзац пункту 14.1.139 ПКУ. Відповідно до абз.4 пункту 14.1.139 ПКУ (у редакції від 01.01.2012):

«особою для цілей розділу V цього Кодексу є фізична особа (громадянин України, іноземець та особа без громадянства), яка здійснює діяльність, що належить згідно із законодавством до підприємницької (крім фізичних осіб – підприємців, визначених у підпунктах 1 і 2 пункту 291.4 статті 291 цього Кодексу, та фізичних осіб – підприємців, визначених у підпункті 3 пункту 291.4 статті 291 цього Кодексу, якими застосовується ставка єдиного податку, у розмірі 5 відсотків, за винятком фізичних осіб – підприємців, визначених у підпункті 3 пункту 291.4 статті 291 цього Кодексу, які здійснюють постачання послуг (робіт) платникам податку на додану вартість, і обсяг такого постачання за останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує обсяг, визначений пунктом 181.1 статі 181 цього Кодексу) та/або ввозить товари на митну територію України.»

Тобто, фізична особа підприємець платник єдиного податку може зареєструватися платником податку на додану вартість тільки за умови, якщо сума оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців буде сукупно перевищувати 300 000,00 грн.

Таким чином, разом із можливістю платників податку на прибуток відносити витрати від єдинників до складу валових, свідоцтво платника ПДВ надає можливість платникам єдиного податку повноцінно співпрацювати з юридичними особами.
Ведення обліку та подання звітності платниками єдиного податку

Виходячи із тексту законопроекту, ведення обліку платниками єдиного податку повинно значно спроститися. Такий висновок можна зробити лише з назви книги обліку. Тепер вона називається не книга обліку доходів та витрат, як раніше, а просто – книга обліку доходів. Її ведуть фізичні особи – платники єдиного податку першої та другої групи, а також неплатники ПДВ третьої групи.

Для платників податку на додану вартість третьої групи передбачена якась інша форма ведення обліку доходів та витрат.

Слід також звернути увагу, що форма та порядок ведення книги обліку та порядок ведення обліку доходів та витрат буде затверджуватися не Державною податковою службою України, як раніше, а Міністерством фінансів України.

Щодо податкової звітності фізичних осіб – платників єдиного податку, слід сказати, що тепер це не звіт, як раніше, а податкова декларація із всіма витікаючими звідси наслідками.
Сплата єдиного соціального внеску фізичними особами – платниками єдиного податку

Тут нічого не змінилося. Але чому я вирішив звернути на це увагу? Просто платники єдиного податку третьої групи, одночасно із сплатою відсотку від доходу, можуть сплачувати єдиний соціальний внесок у розмірі мінімального страхового платежу.

Це дуже велика перевага платників єдиного податку третьої групи перед фізичними особами підприємцями на загальній системі оподаткування, у яких єдиний соціальний внесок займає левову частку всіх платежів до бюджету.

Думаю, що це буде одна з головних причин, із за якої ФОП на загальній системі будуть становитися платниками єдиного податку третьої групи. Також, я планую написати статтю, у які зроблю таку саму порівняльну таблицю. Тільки порівнювати буду підприємців на загальній системі оподаткування та платників єдиного податку третьої групи.

Також, слід сказати про те, що у разі використання найманих працівників з 2012 року, не потрібно буде доплачувати за них 50% ставки єдиного податку.

Ну а тепер, залишається тільки чекати на те, що Віктор Федорович не буде затягувати із підписанням закону про спрощену систему оподаткування, та багатостраждальні підприємці України отримають нові, досить непогані на мій погляд, правила здійснення діяльності на єдиному податку.


Отже підписуємося на новини та слідкуємо за оновленнями блогу. 

Переглядів: 3020 | Додав: lpp | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: