Понеділок, 29.04.2024, 05:50 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Січень » 8 » Підводимо підсумки
17:05
Підводимо підсумки

От і закінчився 2010 рік. Рік, який надав підприємцям перспективу п'ять років працювати без податків,рік, який зробив підприємцям, що здійснюють свою діяльність на спрощеній системі оподаткування, неприємний сюрприз, збільшивши податкове навантаження, запровадивши обов'язкові внески до пенсійного фонду. А також рік, коли ми, підприємці, через прийняття проекту Податкового Кодексу, стикнулися із загрозливою перспективою знищення спрощеної системи оподаткування.

В нашій спільній історії, історії становлення підприємницького руху в м.Лозова, були і успіхи і поразки, ми здобували і втрачали, було багато випадків, які розчаровували нас, через які ми опускали руки і казали самі собі, що ми не можемо нічого з цим подіяти бо ми, підприємці, не об'єднані. Жодного разу ми не збиралися разом в одному приміщенні та не обговорювали, як позбутися тих проблем, з якими ми стикаємося щодня і лише в останню мить, коли над спрощеною системою оподаткування нависла загроза ліквідації, що привело б до погіршення умов ведення бізнесу, ми згуртувалися і спільно підтримали загальноукраїнську акцію протесту і спільно, 04 листопада 2010 року, прийняли рішення створити Лозівську міську професійну спілки підприємців.

Закінчився рік і тому ми, разом, вже як профспілка, повинні оцінити те, що ми встигли зробити за два місяця існування і визнати те, чого ми не змогли швидко зробити.

Нам не вдалося швидко вирішити всі проблемні питання, які роками накопичувалися, а саме, ми намагалися, до з'ясування всих обставин, зупинити процес встановлення павільйонів-ролетів, який триває вже не один рік, для того, аби інтереси підприємців, в решті решт, були враховані. Зізнаємося, що це намагання виглядало, як бажання зупинити потяг, який набрав швидкості.

Ми, за допомогою Міського голови, ініціювали проведення тристоронньої зустрічі, яка проходила під відео та аудио запис, в ході якої вдалося з'ясувати, що СП «Лозівський колгоспний ринок», якому належить територія «Центрального ринку», не є стороною у стосунках, які складаються між підприємцем, який здійснює свою діяльність на території «Центрального ринку» та підрядником, який виготовляє павільйони - ролети, а тому, зі злів директора, керівництво ринку не втручається та не нав'язує даного підрядника підприємцям, які самостійно приймають рішення, де та за якою ціною купувати вказані металоконструкції. За результатами зустрічі, було підготовлено протокол, який необхідно було затвердити підписами керівника ринку та підписами інших учасників тристоронньої зустрічі, який би закріпив всі домовленості. З нашого боку було зроблено все, що вимагалося від сторони, яка прагне домовитися та порозумітися, але інша сторона від підписання протоколу відмовилася, чим зробила цю зустріч нічого не вартою, а також не вартою участь Міського голови в цій зустрічі звівши його присутність на зустрічі до невизначеної ролі .

Цю ситуацію, відмову підписати протокол, ми не розглядаємо, як кінець спробам повернути стосунки на ринку в правове поле, ми її розглядаємо як етап, який треба було пройти, аби нам потім не довелося вислуховувати докори в тому, що ми не прагнули порозуміння. Перед нами зараз стоїть інше завдання, збір документальної (письмової) інформації про підрядника, який встановлює павільйони-ролети та про його стосунки з керівництвом ринку, а також інформації про те, яким чином будуються стосунки між підприємцями та керівництвом ринку, ця інформацію допоможе з'ясувати, що саме відбувається у стосунках між керівництвом ринку та підприємцями. Не можна будувати стратегію діяльності профспілки лише на припущеннях та плітках про те, що павільйони коштують 27 тисяч, а офіційно, на руки підприємцям, надається квитанція про сплату підряднику 17-19 тисяч гривен. У нас відсутні покази свідків, які б виявили бажання надати свідчення у правоохоронних органах по факту зловживань, а тому нам залишається лише варіант з отриманням документальної інформації про вартість торгового павільйону та вартість накриття між рядами, інформації про виробника металоконструкцій. Отримана інформація дозволить нам здійснити наступний крок в питанні побудови взаємовигідних стосунків між керівництвом ринку та підприємцями.

 Відповідні заяви вже було направлено на адресу виробника та керівництва ринку та згодом отримано повідомлення, що СП «Лозівський колгоспний ринок» отримано листа, а також відповідь з поштового відділення, що виробник (підрядник), за адресою, яка вказана у паперах, що надається підприємцям, які придбали павільйон, а також у реєстрі юридичних осіб, не знаходиться. Тепер нам доведеться вдатися до пошуків вказаного підрядника, щоб отримати письмову інформацію про вартість металоконструкції, які він встановлює, або встановлював, на території СП «Лозівський колгоспний ринок». Для пошуку можуть бути залучені підрозділи податкової інспекції.

Відповідно до статті 20 Закону України "Про звернення громадян" звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання, а стаття 29 вказує на те, що виконання цього закону знаходиться під прокурорський нагляд. Відповідно до наданих повноважень прокуратура вживає заходів до поновлення порушених прав, в частині не надання письмової відповіді на письмове звернення і притягує порушників до відповідальності. У разі неотримання письмової відповіді, у встановлений законом строк, ми будемо змушені звертатися до прокуратури зі скаргою про неправомірну бездіяльність посадових осіб. Практика показує, що результатом розгляду скарги прокуратурою, стає надання письмової відповіді на питання, яке поставлене у зверненні.

Лише зібравши необхідну інформацію ми зможемо діяти більш ефективно. Ми розуміємо, що ви очікуєте від нас швидких результатів, але ми просимо вас також зрозуміти і те, що ми можемо діяти лише у правовому полі і інших важелів впливу, як то лобіювання інтересів профспілок, представниками центральної та місцевої влади, або лобіювання наших інтересів впливовим політиком, який має вплив на те, що відбувається в нашому місті, зараз ми вже не маємо.

Керівники держави заявляють про своє бажання боротися з будь-якими проявами беззаконня і свавілля, незважаючі на політичні уподобання, а тому, ми звертатимемося до них, маючи на руках документальне підтвердження, по ситуації, яка склалася із встановленням торгових павільйонів на «Центральному ринку», сподіваючись на їхню порядність, а також сподіваємося на те, що підприємці міста, діючи спільно в інтересах одне одного, припинять використовувати ситуацією і не займатимуть торгові місця своїх колег по «цеху». Зараз це досі спостерігається і через що нам не вдається побудувати дієву стратегію захисту. Документальна інформація також буде потрібна для розгляду питання депутатською комісією Лозівської міської ради з правових питань, для підготовки звернення до депутатів обласної ради, та до голови обладміністрації.

Це ми розповіли про те, що нам не вдалося, а тепер про те, чого ми досягли з моменту, коли, на зборах, присутніми, було заявлено про бажання об'єднатися у профспілку і чого ми прагнемо досягти.

За два місяці ми зареєстрували організацію в управлінні юстиції і отримали свідоцтво про реєстрацію профспілки в реєстрі юридичних осіб. Зареєструвалися в усіх фондах, а також замовили печатку для того, аби відкрити банківський рахунок. За цей час ми зареєстрували 236 членів профспілки, але зареєстрували це не означає, що на всіх цих членів профспілки ми зможемо покластися. Є люди, які сприймають раду профспілки та голову профспілки, як «нахлебников», які профспілкові внески використовують на власні потреби, а тому не бажають, у подальшому, робити членські внески, кажучи «почему мы должны кому-то платить?». Серед підприємців поширюється думка про те, що тільки «лохі» роблять внески, а той, хто цього не робить, таким не є. Ринком поширюють плітки, що профспілка проіснує два місяці, а потім зникне і ці плітки та думки, виявляється, впливають на людей. Невже люди не розуміють, що профспілка це не ті вісім чоловік, яким довірено створити організацію та організувати роботу профспілки, невже ви не розумієте, що профспілка це ви, люди, які вирішили спільно діяти, а ці вісім чоловік нічим від вас не відрізняються і зникне профспілки не з вини цих вісьмох людей, а через байдужість підприємців, які більше довіряють пліткам ніж тим, хто взяв на себе організаційні обов'язки.

Невже ми так і не навчимося діяти спільно і нас всих поодинці переведуть з розряду підприємців у розряд найманих працівників або взагалі у розряд безробітних?

На наш погляд, позиція, що той, хто є членом профспілки і сплачує внески це «лох», це помилкова думка, бо не захищаючи своїх інтересів не відстоюючи свої права, виконуючи те, що тобі кажуть ті, хто, з твоєї точки зору та з твоєї подачі, знаходиться над тобою, хоча на справді таким не є, втрачаєш значно більше ніж 30 гривень, щомісячних внесків, які потрібні профспілці для організаційної діяльності та для побудови перспективних планів розвитку профспілки.

Якщо ти змирився з такою ситуацією і тебе влаштовує той стан в якому ти зараз знаходишся, то спитай себе, хто ти? Невже не набридло бути другим сортом і боятися, що у тебе заберуть робоче місце, яке ти сам створив/створила, невже не для того ви займаєтеся підприємництвом, аби бути вільною людиною, невже для вас підприємництво це робота за наймом, а той хто тобі надає за твої гроші торгове місце є твоїм начальником і власником твоєї долі ?

27 грудня 2010 року, орендувавши, за кошти профспілки, малий зал Міського палацу культури, надрукувавши об'яви та поширивши їх, ми збиралися обговорити те, що вже сталося, підвести підсумок, бо саме так роблять ті, хто планує жити краще, ніж жив до цього, поговорити про те, що ми можемо спільно зробити, побудувати плани на майбутнє, але у нас цього не вийшло, не вдалося зробити так, як ми цього хотіли, бо зібралося дуже мала кількість людей і все це через те, що комусь треба було «помити голову», «помито посуд», «підготуватися до нового року» (дуже вагомі причини, правда?) або інша «отмазка». «Отмазка» є тим, що нам простіше зробити. Ми звикли так жити, відмахуючись від того, що може змінити наш звичний уклад життя, навіть якщо це зможе змінити життя на краще, бо простіше просто не піти і не витратити 2 години свого життя на те, аби навчитися розмовляти, обговорювати щось та домовлятися одне з одним.

Хтось скаже, ну не пішли, що з того, нічого ж для нас не змінилося? Так, зараз ні, але потім, знову, схаменувшись, будемо кричати, що нас грабують, що наші права порушують і будемо шукати винного, що вчасно не попередив про те, що на нас насувається: «Ви ж профспілка, от ви і повинні були за нас подумати та зробити все за нас».

Невже ми ніколи не навчимося, що простіше попередити біду, відвести її від нас, ніж потім, коли вона вже стукає в наші двері, боротися з нею і шукати вихід с ситуації, яку змінити вже просто буде не можливо?

Всі ми знаємо, що зараз йде наступ на малий та середній бізнес, що крупний бізнес захоплює все, що ще не захопив, але чомусь ми всі робимо вигляд, що нас це не обходить, що це стосується когось іншого і жодним чином не нас.

Невже не настав час об'єднатися, подумати про те, що на нас чекає у майбутньому, змоделювати ситуацію та заздалегідь створити щось спільне, що, якщо і доведеться нам, дрібному бізнесу, зникнути з мапи України, дозволить нам жити?

Ми ж всі проти того, що на нас повісили обов'язкові внески до пенсійного фонду, правда? Уявіть собі, що влада вирішила піти нам на поступки і прибрала з нас цей обов'язок, але сказала, що і пенсію (кошти) , коли ви на неї потребуватимете, ви не отримаєте від держави, чи не виникне після цього у вас запитання - За що будете жити? За що будете жити коли контейнер ваш згниє, продати ви нічого не зможете, аби, потім, жити на виручені кошти, не буде бізнесу і на роботу вас ніхто не візьме? Що може бути тим, що підтримає вас у скрутному становищі, в ситуації відсутності коштів? Відповіддю на це питання може бути лише одне, ви повинні мати бути пасивний дохід, тобто дохід в появі якого ви не приймаєте безпосередньої участі. Цим пасивним доходом може бути виробництво, співвласником якого ви можете бути, комерційна нерухомість, яку можна здавати в оренду, це може бути підприємство, яке надає послуги, та взагалі це може бути будь що, будь яка ідея, яка може прийти в голову кожному з нас, але на реалізацію якої, кожному окремо, нам просто не вистачає коштів. Кожен окремо, в конкурентній боротьбі з крупним бізнесом, ми програємо, лише спільно, ми зможемо створити щось конкурентноспроможне, але для цього нам треба виконати одну умову, навчитися не роз'єднуватися, а об'єднуватися, щоб спільно побудувати бізнес план та втілити його, бо профспілка це не стільки спілка, яка займається захистом прав, це коло однодумців. Що може зробити одна людина з 1000 грн, а що може зробити група однодумців, наприклад 236 чоловік, як зараз у профспілці, у яких також є по 1000 грн.? Уявіть собі суму, яку можна використати спільно, якщо не дарувати, як плату за металоконструкції, комусь, по 27 000 грн. з кожного? А потім подумайте, що на ці кошти можна зробити і чи відмовиться від цієї суми місцева влада, якщо ми інвестуватимемо її тут, в Лозовій, чи відмовить нам у підтримці та створенні умов?

Можливо хтось скаже, що це знову якась афера і нас просто хочуть використати, і це буде нормальною реакцією людини, яка звикла покладатися лише на власні сили, але, щоб вас не використали, ви повинні приймати безпосередню участь у процесі і не дозволити будь кому використати вас, як це відбувається зараз на «Центральному ринку», коли за ваші кошти створюються торгівельні місця, за які потім ви сплачуєте орендну плату і не факт, що через два або три роки вас не змусять знову сплатити за те, аби побудувати нове, більш сучасне торгове місце, або не побудується новий торгівельний комплекс, десь в районі меблевого магазину «Явір» і весь центр торгівлі не зміститься у той бік. Це відбувається зараз і відбуватиметься надалі, поки ви це дозволятимете і поки спостерігатимете мовчки за цим!


Якщо Ви підтримуєте ідею, то про своє бажання приймати участь у створенні бізнес проекту можна заявити безпосередньо відвідавши приміщенні офісу профспілки, попередньо зателефонувавши - тел. 066 097 41 75.

Переглядів: 894 | Додав: lpp | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: