Четвер, 18.04.2024, 22:47 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Лютий » 17 » Щодо сплати фіксованого податку у зв’язку із запровадженням Податкового кодексу
14:25
Щодо сплати фіксованого податку у зв’язку із запровадженням Податкового кодексу
З 1 січня 2011 року набув чинності Податковий кодекс України (далі – ПК).
Глава 1 розділу ХІV «Спеціальні податкові режими», яка передбачала уніфікацію спрощеної системи оподаткування суб’єктів господарювання з відміною сплати фіксованого податку, з Кодексу виключена. Також у ПК відсутні норми щодо втрати чинності ІV розділом Декрету КМУ „Про прибутковий податок з громадян” від 26.12.92 р. № 13-92 (далі – Декрет № 13-92) в частині справляння фіксованого податку. Тобто з набранням чинності ПК підприємці не втрачають право провадження підприємницької діяльності із сплатою фіксованого податку.
Декретом № 13-92 (п.1 ст.14) передбачено, що обов’язковими умовами провадження підприємницької діяльності з продажу товарів і надання супутніх такому продажу послуг із сплатою фіксованого розміру податку шляхом придбання патенту є, зокрема, здійснення підприємцями такої діяльності на ринках та сплата ними ринкового збору згідно із законодавством.
ПК, згідно із його статтею 1, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, платників цих податків та зборів, їхні права та обов’язки, а також відповідальність за порушення податкового законодавства. Оскільки Прикінцевими положеннями ПК Декрет КМУ "Про місцеві податки і збори" від 20.05.93р. № 56-93 втрачає чинність з 01 січня 2011 року, то сплата ринкового збору з 2011 року відміняється і його несплата не може бути перешкодою для придбання (продовження) підприємцями фіксованих патентів на цей рік.

Однак умова Декрету № 13-92 щодо провадження підприємницької діяльності зі сплатою фіксованого податку виключно на ринках продовжує діяти в умовах ПК.
Тобто, підприємці – фізичні особи мають право здійснювати свою діяльність із сплатою фіксованого розміру податку на доходи фізичних осіб шляхом придбання патенту.
У разі здійснення торгівельної діяльності не на ринку, підприємці мають право самостійно обрати спосіб провадження своєї підприємницької діяльності і оподаткування одержаних від неї доходів: або відповідно до статті 177 ПК (за загальною системою), або згідно із Указом Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва" від 03.07.98 р. № 727/98.
Водночас повідомляємо, що підрозділом 8 розділу ХХ Перехідних положень ПК передбачені особливості справляння фіксованого податку. Так, з 01 січня 2011року до внесення змін до розділу XIV ПК в частині оподаткування суб’єктів малого підприємництва абзаци шостий – двадцять восьмий пункту 1 статті 14 розділу IV Декрету № 13-92 застосовуються з урахуванням, зокрема, таких особливостей:
нарахування, обчислення та сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування здійснюються суб’єктами малого підприємництва, які сплачують фіксований податок у порядку, визначеному Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування";
фіксований податок сплачується на рахунок відповідного бюджету в розмірі частини фіксованого податку, що підлягає перерахуванню до цих бюджетів відповідно до норм Закону України "Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про прибутковий податок з громадян" (Відомості Верховної Ради України, 1998 р., № 30-31, ст.195). При цьому розподіл коштів фіксованого податку на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або до Пенсійного фонду України Державним казначейством України не здійснюється;

повернення сум фіксованого податку, які були сплачені до 1 січня 2011 року помилково або надміру, а також зарахування сум погашення податкового боргу, що сформувався станом на 31 грудня 2010 року, здійснюються у встановленому порядку з урахуванням цього підрозділу.


ДПА України
Переглядів: 647 | Додав: lpp | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: