Субота, 20.04.2024, 07:49 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Квітень » 10 » Заповнення звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску
17:20
Заповнення звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску
ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
ЛИСТ від 03.03.2011 р. № 4149/05-10
Заповнення звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску
З 1 січня 2011 року набрав чинності Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон), згідно з яким Пенсійним фондом розроблено новий Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Порядок), затверджений постановою ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2. 

Стосовно заповнення звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - звіт) повідомляємо.

1. При заповненні таблиці 6 додатка 4 Порядку у реквізиті 10 таблиці 6 "Тип нарахувань" зазначається відповідний код типу нарахувань або поле може залишатися пустим, якщо у звіті відображаються суми заробітку (доходу, грошового забезпечення), відпускні та допомога по тимчасовій непрацездатності за звітний період.

Код типу нарахувань 1 зазначається у випадках, коли нарахована сума заробітної плати (доход):
а) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць (цивільно-правові договори);
б) за відпрацьований час після звільнення з роботи;
в) нарахована згідно з рішенням суду середня заробітна плата за вимушений прогул.
У інших випадках код типу нарахувань 1 не зазначається.

Коди типу нарахувань 2 та 3 зазначаються у випадках, коли страхувальником самостійно донараховано або зменшено нараховану суму єдиного внеску на суму заробітної плати (доходу), яка була нарахована у попередніх звітних періодах. Відповідно, зазначені суми єдиного внеску відображаються в рядках 6 та 7 таблиці 1 додатка 4.

Коди типу нарахувань 4 та 5 зазначаються у випадках, коли при перевірці органом Пенсійного фонду донараховано або зменшено нараховану суму єдиного внеску на суму заробітної плати (доходу), яка була нарахована у попередніх звітних періодах. Відповідно, зазначені суми єдиного внеску відображаються в рядках 6 та 7 таблиці 1 додатка 4.

Вищезазначений Порядок не передбачає механізму виправлення помилок, допущених при нарахуванні внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період до 1 січня 2011 року. Для відображення сум донарахування або зменшення сум внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період до 1 січня 2011 року проектом постанови правління Пенсійного фонду України "Про затвердження Змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" передбачається використовувати коди типу нарахувань 6, 7, 8 та 9.

Код типу нарахувань 6 - для випадків, коли страхувальником самостійно донараховано суму внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період до 1 січня 2011 року.

Код типу нарахувань 7 - для випадків, коли страхувальником зменшено нараховану суму внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період до 1 січня 2011 року.

Код типу нарахувань 8 - для випадків, коли при перевірці органом Пенсійного фонду донараховано суму внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період до 1 січня 2011 року.

Код типу нарахувань 9 - для випадків, коли при перевірці органом Пенсійного фонду зменшено нараховану суму внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період до 1 січня 2011 року.

Відповідно, коди типу нарахувань 6 та 7 відображатимуться в реквізиті 10 таблиці 6 додатка 4. А також донараховані або зайво нараховані суми внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відображаються в додатку до таблиці 1 додатка 4.
Суми внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період до 1 січня 2011 року, які було донараховано або зменшено при перевірці органом Пенсійного фонду, відображатимуться з кодами типу нарахувань 8 та 9 в реквізиті 10 таблиці 6 додатка 4.

2. Згідно з частиною другою статті 7 Закону для осіб, які працюють у сільському господарстві, зайняті на сезонних роботах, виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, творчих працівників (архітекторів, художників, артистів, музикантів, композиторів, критиків, мистецтвознавців, письменників, кінематографістів), та інших осіб, які отримують заробітну плату (дохід) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована.
Враховуючи зазначене, суму заробітної плати (доходу) за виконану роботу (надані послуги) повинно бути рознесено відповідно по місяцях. У реквізиті 11 таблиці 6 додатка 4 обов'язково має бути відображено місяці, за який проведено нарахування.
Зазначений в частині другій статті 7 Закону порядок нарахування єдиного внеску поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час. Наприклад, якщо після звільнення особам нараховано премію, єдиний внесок визначається шляхом ділення премії, виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вони нараховані. У реквізиті 11 таблиці 6 додатка 4 обов'язково повинно бути відображено місяць, за який проведено нарахування.
Суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток є платою за невідпрацьований час, отже особам, які звільнені, зазначені вище компенсації та суми єдиного внеску не нараховуються та не відображаються в звіті.
Також порядок нарахування єдиного внеску поширюється на осіб, яким згідно з рішенням суду нараховано середню заробітну плату за вимушений прогул. Єдиний внесок нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу) на кількість місяців, за які її нараховано, та у реквізиті 11 таблиці 6 додатка 4 обов'язково повинно бути відображено місяць, за який проведено нарахування.

Заступник Голови правління В. Короневський

Переглядів: 1874 | Додав: lpp | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: