Субота, 27.04.2024, 16:00 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Квітень » 17 » Порядок припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців
21:29
Порядок припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців
Припинення підприємницької діяльності починається з державної реєстрації припинення. Відповідно до ст. 46 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV (зі змінами та доповненнями) державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця проводиться у разі:

- прийняття фізичною особою – підприємцем рішення про припинення підприємницької діяльності; 

- смерті фізичної особи – підприємця; 

- постановлення судового рішення про оголошення фізичної особи померлою або визнання безвісно відсутньою; 

- постановлення судового рішення про визнання фізичної особи, яка є підприємцем, недієздатною або про обмеження її цивільної дієздатності; 

- постановлення судового рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця. 

Припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців умовно можна поділити на чотири етапи.

I етап. Рішення про ліквідацію

Ліквідація починається з прийняття рішення про припинення діяльності суб'єкта господарської діяльності.

II етап. Звернення до державного органу реєстрації

Державний реєстратор повинен внести запис про дату прийняття рішення фізичної особи–підприємця про припинення своєї діяльності до Єдиного державного реєстру.

III етап. Звернення до органів ДПС та соціальних фондів

Після проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем здійснюється зняття з обліку фізичної особи – підприємця в органах ДПС на підставі повідомлення державного реєстратора про проведення такої реєстраційної дії.

Відповідно до пп. 8.9 п. 8 Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів), затвердженого наказом ДПА України від 19.02.98 р. № 80 (зареєстровано в Мін'юсті України 16.03.98 р. за № 172/2612, зі змінами та доповненнями), фізична особа після прийняття рішення про внесення до Єдиного державного реєстру запису щодо прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності подає до органу ДПС, в якому вона зареєстрована як платник податків, заяву про припинення платника податків за ф. № 8-ОПП (додаток 8), оригінали документів, що видаються органами державної податкової служби платнику податків (свідоцтва, патенти, довідки за ф. № 4-ОПП, інші довідки тощо) і підлягають поверненню до органу ДПС, а також завірені органом ДПС копії цих документів, якщо такі видавались та підлягають поверненню до органу ДПС.

Також необхідно здійснити процедуру зняття з обліку в Пенсійному фонді України та у трьох фондах соціального страхування, якщо у підприємця були наймані працівники.

IV етап. Припинення діяльності СПД

Якщо вищезазначені органи нададуть довідки про зняття з обліку (але не раніше ніж за два місяці від дати опублікування повідомлення про припинення діяльності суб'єкта господарювання), підприємець особисто або поштою надсилає державному реєстраторові такі документи:

реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності;

оригінал свідоцтва про державну реєстрацію;

довідку з податкової інспекції про зняття з обліку платника податків;

довідки з Пенсійного фонду України і відповідних фондів соціального страхування про зняття з обліку платника страхових внесків.

Якщо документи в порядку, державний реєстратор протягом двох робочих днів має провести державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Після цього заявникові видається копія свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи – підприємця зі спеціальною позначкою про державну реєстрацію припинення діяльності суб'єкта господарювання.

Державний реєстратор повідомляє про це всі державні органи.

V етап. Закриття рахунків у банках

Відповідно до п. 20.1 ст. 20 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Нацбанку України від 12.11.2003 р. № 492 (зареєстровано в Мін'юсті України 17.12.2003 р. за № 1172/8493, зі змінами та доповненнями), поточні рахунки клієнтів банків закриваються на підставі заяв клієнтів; рішення відповідного органу, на який згідно із законом покладено функції щодо припинення юридичної особи або припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця (за заявою ліквідатора, голови або члена ліквідаційної комісії, управителя майна тощо); у разі смерті власника рахунку – фізичної особи та фізичної особи – підприємця (за заявою третьої особи, зокрема спадкоємця); на інших підставах, передбачених законодавством України або договором між банком і клієнтом.

Олена Хобич
«Вісник податкової служби України», № 20

Переглядів: 1194 | Додав: lpp | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: